A technológiai szektor jelenleg a legvonzóbb célpont a befektetők számára Magyarországon: az első hat hónapban megtriplázódott az információtechnológiai (IT) tranzakciók száma 2020 hasonló időszakához képest, és további növekedés várható – mutat rá az EY vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) elemző tanulmánya.

Az MTI-nek küldött hétfői közleményük szerint Magyarországon 58 lezárt tranzakciót hoztak nyilvánosságra 2021 első fél évében.
Paulovits Márton, az EY vállalati felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó területének igazgatója a közlemény szerint kiemelte: a magyarországi akvizíciókat a piaci részesedés növelése mellett a technológiai képességek megerősítése határozta meg. Szinte minden szektorban nőtt a digitális szolgáltatások és megoldások iránti igény. A szektorban tapasztalt aktivitás is bizonyítja, hogy ezeket a készségeket felvásárlásokkal is megszerezhetik a vállalatok. Várakozásaik szerint a piaci szereplők 2021 második felében még aktívabbá váltak, ami további növekedést hoz – hangsúlyozta.
A magyar piacot 2021 első fél évében a belföldi tranzakciók határozták meg (47 százalék), és emellett a tavalyi 18-ról látványosan, 24 százalékra nőtt a hazai cégek külföldi beruházásainak aránya. A nyilvánosan közzétett külföldi tranzakciók elsődleges célpontja Németország és Szlovénia volt, de a magyarországi vállalatok aktívak voltak például Csehországban és Franciaországban is. A legaktívabb külföldi befektetők az osztrák, holland, lengyel, svéd és brit cégek közül kerültek ki. A korábbi évekkel összhangban továbbra is a stratégiai befektetők uralták a hazai piacot, az 58-ból idén 50 tranzakció kötődik hozzájuk – közölte az EY.