Felmérés: a válaszadók 82 százalékát megnyugtatja a komolyzene

A zenehallgatók 82 százalékát megnyugtatja a komolyzene a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés szerint.

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok. Az IPSOS reprezentatív kutatása szerint a műfaj a hangulatunkra és az energiaszintünkre is jótékony hatást gyakorol, a megkérdezettek mintegy kétharmada jobb kedvre derül a művek hallgatásától. Hasonló arányban vannak azok is, akiket energiával tölt fel és akiket az érzelmeikbe való belefeledkezésben segít a zene – közölte a zenekar az MTI-vel.
A kutatásból kiderül, hogy a zenehallgatók több mint harmada zenei tanulmányai alatt került közel ehhez a világhoz, míg a megkérdezettek negyede maga fedezte fel a klasszikus zenét. Az eredmények rámutattak arra is, hogy az élvezeti faktor mellett sokan társadalmi helyzetükből fakadóan tekintenek elkötelezettséggel erre a műfajra, a klasszikus művek ismeretét és szeretetét a kulturáltság szimbólumaként használják.
“A zenekarral elkötelezettek vagyunk abban, hogy a minőségi zene világát azok számára is megnyissuk, akik eddig nem fértek hozzá és most szükségük lehet rá. Jelenleg ingyenesen elérhető, online koncertjeinken, valamint a korábbi, szabadon elérhető felvételeinken keresztül tudjuk népszerűsíteni a komolyzenét, de reméljük, nemsokára, a járvány enyhülésével ismét lesz lehetőségünk a közönségünkkel személyesen találkozni” – idézi a közlemény Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója szavait.
Mintegy 4 órányi koncertfelvétel érhető el szabadon a zenekar Youtube-csatornáján és weboldalán, amelyek az online streamelt koncertek anyagával folyamatosan frissülnek. A legutolsó, március 10-i felvételen Ilya Gringolts debütáló Beethoven Diabelli-variációk átirata is hallható. A kamarazenekar március 31-i koncertje pedig a Filharmónia Magyarország csatornáján tekinthető meg.