A leggazdagabb ukránok együttes vagyona közel feleződött, több mint 20 milliárd dollárral, 22,5 milliárd dollárra csökkent az orosz intervenció februári kezdete óta – áll a Forbes magazin kedden ismertetett ukrán kiadásában.

Idén a Forbes csak a húsz leggazdagabb ukránt értékelte – jegyzete meg a lap.
Ukrajna leggazdagabb vállalkozója továbbra is a Metinvest bányászati és kohászati vállalat, valamint a  DTEK holding vezetője, Rinat Akhmetov. Vagyonát a lista összeállítói 4,4 milliárd dollárra becsülik, jócskán zsugorodott a februári 13,7 milliárd dollárhoz képest. Az ő tulajdona az Azovstal és az Iljics acélgyár, ami a gyakorlatilag a földdé egyenlővé tett, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Mariupolban volt található.
A második és harmadik helyet az IT-szféra képviselői, Makszim Litvin és Alekszej Sevcsenko foglalják el, egyaránt 2,3 milliárd dolláros vagyonnal, februárban mindkettőjüknek 4 milliárd dollár volt a vagyona.
A lista negyedik helyén Viktor Pinchuk áll. A kohászati és ingatlanüzletágban érdekelt vállalkozó vagyona az átlaghoz képest kevésbé csökkent, a februári 2,6 milliárd dollárról 2,2 milliárd dollárra mérséklődött.
Az első 20-ban ott van Petro Porosenko volt ukrán elnök is, akinek a vagyona 1,6 milliárd dollárról 730 millió dollárra mérséklődött.
A lap a lista ismertetésével kapcsolatban megjegyezte, hogy 2022 nem a vagyonmérések ideje. A listán szerepelők számos eszköze megsemmisült, orosz ellenőrzés alá került, vagy komoly károkat szenvedett. A termelés áthelyezése, új logisztikai láncok kialakítása, a külpiacokra történő kijutás újraszervezése, a beszállítók felkutatása mind időbe telik.