Magyarországon a beoltottak száma 6 386 416, közülük 6 149 334-en a második, 3 781 740-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 7480 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 746 424-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 100, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 43 066-ra emelkedett – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 504 055, az aktív fertőzöttek száma 199 303. Kórházban 4919 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.
A regisztráció és az időpontfoglaló folyamatosan nyitva van az oltáshoz, péntek délután és szombaton is lesz oltási akció, amikor időpontfoglalás nélkül is fel lehet venni az oltást – jelezték.
Februárban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton van oltási akció a kórházi oltópontokon. Az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat, akik már négy hónapnál régebben kapták meg korábbi oltásukat. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – írták, hozzátéve, a harmadik oltás után ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség.
A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani, emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat.
A kormányzati portál közölte: a negyedik oltás is foglalható és kérhető már, akár az oltási akciókban is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap.
Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, a háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs – írták.
Az 5-11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.
Emlékeztettek: az eredetileg tervezett február 15. helyett csak május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Azok a védettségi igazolványok, amelyeket a fertőzésen átesettség alapján állítottak ki, május elsején veszítik el az érvényességüket. Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított 6 hónapon belül megkapta a második, illetve a harmadik oltását is.
Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.
A munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ebben az esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást – írták.
A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (305 562) és Pest megyében (239 840) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (100 648), Győr-Moson-Sopron (93 891), Szabolcs-Szatmár-Bereg (93 265), Hajdú-Bihar (91 802) és Bács-Kiskun megye (88 816). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (37 099).
Hatósági házi karanténban 19 612-en vannak, a mintavételek száma 10 597 050.