Budapest, 2019. március 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az amerikai tulajdonú Flowserve Hungary Services Kft. mérnöki központjának irodaavató ünnepségén a fõváros IX. kerületében, a Flowserve Global Technology and Engineering Centerben 2019. március 26-án. A Magyarországon Debrecenben és Veszprémben jelenlévõ Flowserve vállalat budapesti beruházásának értéke 3,26 milliárd forint, amelyhez a magyar kormány 620 millió forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít, tekintettel a magas kutatás-fejlesztési tartalmat jelentõ mérnöki munkahelyekre. MTI/Mónus Márton

A jövő hét elején ezer doboz favipiravir gyógyszert küld Magyarország Romániának – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebookon.

Szijjártó Péter azt írta, a járvány negyedik hulláma minden kétséget kizáróan megérkezett. “Akik nincsenek beoltva, könnyen bajba kerülhetnek. Ez világszerte beigazolódott. Az alacsonyabb átoltottsági szinttel rendelkező országok súlyosabb problémákkal néznek szembe” – fogalmazott.
Romániában pedig a baj “csőstül jött”, mindenki hallhatott a szörnyű kórháztűzről a múlt héten – emlékeztetett. Azon vagyunk, hogy segítsünk szomszédainkon, rendszeresen konzultálunk is erről Kelemen Hunorral, Románia miniszterelnök-helyettesével – írta.
“Első lépésben jövő hét elején ezer doboz favipiravir gyógyszert küldünk. Ezzel a gyógyszerrel – adott esetben – jó esély lehet a súlyosabb tünetek elkerülésére vagy kezelésére” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, minél eredményesebb a szomszédok védekezése, annál jobb nekünk.
A további segítségről folytatják az egyeztetéseket – olvasható Szijjátó Péter bejegyzésében.