A kettős mérce alkalmazása ellen hívott fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, arra reagálva, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon.

A miniszter az EU-tagországok külügyminisztereinek informális tanácskozásán vesz rész a szomszédos országban.
A közmédiának nyilatkozva elmondta: “Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy Boris Johnsonnal baráti kapcsolatot ápolunk, hiszen együtt szolgáltunk viszonylag hosszú ideig külügyminiszterként. Ezért minden tisztelettel a miniszterelnök irányában mondom azt, hogy egy ilyen súlyos kérdésben a kettős mérce alkalmazásától végre el kellene tekinteni”.
Az Eb-döntős angol válogatott játékosai ellenséges légkörre panaszkodtak a telt házas Puskás Arénában rendezett csütörtök esti mérkőzésen. Szijjártó Péter erre úgy reagált: mindenki láthatta a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjét, azt, ahogyan az angol szurkolók viselkedtek az olaszokkal.
“Az olasz himnuszt szinte nem is lehetett hallani, úgy fütyültek az angol szurkolók, hogy aztán a mérkőzés közben esett inzultusokról már ne is essen szó” – mutatott rá a miniszter, és egyben leszögezte: a kettős mérce alkalmazása sem a politikában, sem a sportban nem helyes.