Kanada Oroszországgal szembeni ellenséges lépései, beleértve a szankciók bővítését, nem maradnak válasz nélkül – közölte az orosz külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy a kanadai parlamentben ovációval fogadták az ukrán Galícia SS-hadosztály egyik veteránját.

“A kanadai kormány ellenséges fellépése, amely az oroszellenes szankciós hevületében igyekszik felülmúlni az Egyesült Államokét, folyamatosan bővítve a nemzeti stoplistát a politikusok, a kultúra művelői, szankciók alá vontak családtagjai, sőt egész oktatási intézmények rovására, természetesen nem marad válasz nélkül” – áll a moszkvai külügyminisztérium közleményében.
A tárca szerint a 14. “Galícia” SS-gránátos hadosztály 98 éves banderista harcosának, Yaroslav Hunkának a kanadai parlamentben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása idején megrendezett nyilvános ünneplése “a lehető legjobban jellemezi Justin Trudeau miniszterelnök uralkodó rendszerét”. Az állásfoglalás hangsúlyozta, hogy az orosz fél nem szándékozik “megbékélni azzal, ahogyan a kanadai liberálisok a nácizmussal kacérkodnak”.
“Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket az orosz-kanadai kapcsolatok összefüggésében, amelyek a hivatalos Ottawa hibájából mély válságot szenvednek el” – olvasható a dokumentumban.
Az orosz diplomáciai tárca szerint Kanada ultraliberális ideológiája, amelyet “átitatott a gyűlölet Oroszország, annak kultúrája, vallási és hagyományos értékei iránt, rokonságot mutat a nácizmussal”.
“Nem véletlen, hogy ebben az országban emlékműveket állítottak az ukrán nacionalizmus vezetőinek, a menedékjogot kapott nácik túlnyomó többsége pedig, mint például Yaroslav Hunka, nyugodtan éli az életét az orosz kommunizmus elleni harcosokként dicsértetve és pártfogoltatva, különösen Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes által” – hangoztatja a közlemény.
“Bízunk benne, hogy a kanadai társadalom egészséges erői felemelik szavukat a hatósági történelemhamisítás, megbélyegzés ellen, amely kéz a kézben jár a militáns ruszofóbiával” – zárta közleményét a minisztérium.
Oleg Sztyepanov ottawai orosz nagykövet a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy Hunka parlamenti megünneplése miatt tiltakozó jegyzéket adott át a kanadai vezetésnek, a miniszterelnöknek, a külügyminiszternek és az alsóház elnökének egy személyes levél kíséretében, de választ még nem kapott. A misszióvezető a házelnök leváltását követelte.
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese egy keddi Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az olyan események, mint a kanadai parlamentnek egy Waffen SS-veterán előtti tisztelgése, valamint hogy az Egyesült Államok Abrams harckocsikat és ATACAMS rakétákat küld Ukrajnának, közelebb viszik Oroszországot a NATO-val való közvetlen konfliktushoz.
“Úgy tűnik, Oroszországnak egyre kevesebb választása marad, szinte csak az, hogy a terepen közvetlen konfliktusba keveredjen a NATO-val, amely nyíltan fasiszta blokká vált, hitleri tengelyhez hasonlóvá, bár annál nagyobb méretűvé. Mi készen állunk, bár az eredmény az emberiség számára sokkal nagyobb áldozatokkal jár majd, mint 1945-ben” – írta Medvegyev.
Hunka meghívást kapott a kanadai parlament pénteki rendkívüli ülésére, amelyet Zelenszkij látogatásával egy időben tartottak meg Ottawában. Az eseményen a karzaton ülő 98 éves férfit a jelenlévők álló ovációja közepette úgy mutatták be, mint “az ukrán függetlenség harcosát, aki az oroszok ellen harcolt a második világháborúban”.
Anthony Rota, az alsóház elnöke, aki Kanada és Ukrajna hősének nevezte Hunkát, zsidó szervezetek tiltakozására reagálva bocsánatot kért tőlük, és magára vállalta a felelősséget a volt SS-önkéntes meghívásáért. Közölte, hogy utólag jutott olyan információhoz, amelyek miatt megbánta döntését.
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy előzetesen sem ő, sem Zelenszkij nem értesült Rota tervéről, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt. Witold Dzielski ottawai lengyel nagykövet bocsánatkérést követelt a szervezőktől, és felvetette Hunka bíróság elé állításának lehetőségét is.