SOCHI, RUSSIA - DECEMBER 4 (RUSSIA OUT) Serbian President Aleksandar Vucic speaks during press conference after Russian-Serbian talks on December 04, 2019 in Sochi, Russia. Serbian President Vucic is having a one-day trip to Sochi. Russian President Putin is holding a set of meetings on military development this week, prior to Normandy Format talks with Ukrainian President Volodimyr Zelensky, French President Emmanuel Macron and German Chancellor Angela Merkerl in Paris, planned on December, 9. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)

Nagyon kedvező áron tud a következő három évben Szerbia gázt vásárolni Oroszországtól – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnap azt követően, hogy telefonon tárgyalt orosz hivatali kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Jelezte, egyelőre nem közölheti, hogy milyen áron vásárol majd gázt Szerbia, erről a szerbiai Srbijagasnak és az orosz Gazpromnak kell egyeztetnie.
A gázellátásról szóló, hatályban lévő tízéves megállapodás Szerbia és Oroszország között a hónap végén lejár. Az új szerződés a szerb elnök bejelentése szerint három évre szól.
Aleksandar Vucic azt is közölte, hogy a szerbiai gáztározók bővítéséről is egyeztetett az orosz elnökkel. Az udvarnoki gáztározó többségi tulajdonosa a Gazprom.
“Amennyiben mindent a megbeszéltek szerint tudunk megvalósítani, biztosítva leszünk télre” – magyarázta a szerb államfő.
A két elnök tavaly novemberben Szocsiban állapodott meg arról, hogy egyelőre nem változik a Szerbiának szállítandó gáz ára, a beszállított mennyiséget viszont a megnövekedett szükségletek miatt növelik.