Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával kiírt Agrár Innovációs-, valamint a Környezetvédelmi Innovációs Díjat adott át a bíráló bizottság tagjaként Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapesten – közölte az AM pénteken az MTI-vel.

Az agrártárca támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. nyerte el a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével – írták.
Juhász Anikó beszédében kitért arra, hogy az eseményen többször szóba került a koronavírus-járvány, azonban meg kell említeni egy másik válságot is, amely a szomszédban bontakozott ki. A helyettes államtitkár elmondása szerint az orosz-ukrán háború következményei rávilágítottak az élelmiszerellátás biztonságának jelentőségére. Az élelmiszerellátás biztonságának fenntartásához az Agrárminisztériumnak alapvetően három területen kell segítenie az ágazati szereplőket: hogy jövedelmezően gazdálkodva, a természeti erőforrásokat fenntarthatóan használva hozzanak társadalmi hasznot, azaz állítsanak elő megfelelő mennyiségű, minőségű és áru élelmiszert.
Ezek a célokat egyformán fontosnak, de sokszor nehezen összeegyeztethetőnek nevezte. Éppen ezért fontos, hogy a termelőinknek a fenntarthatósági célok eléréshez a lehető legtöbb innováció álljon rendelkezésére, a lehető legkevesebb korlátozás mellett – tette hozzá. A díjazott biológiai vetőmagcsávázószer épp ilyen megoldás, hiszen úgy védi a talajt és vizeket, hogy közben a termelés versenyképességét is szolgálja. Külön öröm, hogy a díjazott agrár innováció abból a martonvásári, nagy múltú szellemi műhelyből került ki, ahol jó példáját láthatjuk annak, hogy a tudomány és a gyakorlat együttműködve értéket teremt – mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Szintén az Agárminisztérium támogatásával kiírt Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. kapta meg egy folyamatirányító rendszerért – írták.
A közlemény szerint az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott: Magyarország a vizek országa, ezért talán nem eléggé nyilvánvaló, hogy ez a természeti kincs is egy véges erőforrás, ezért minden eszközzel óvnunk kell. Különösen azért, mert sokan versenyeznek érte: egyaránt szüksége van rá a mezőgazdaságnak, a lakosságnak és az iparnak is. Az ágazat digitalizációjáért felelős vezetőjeként külön örömnek nevezte, hogy a díjazott folyamatirányító rendszer fejlesztéséhez a mesterséges intelligenciát vették igénybe, hiszen ez egy olyan eszköz, amiben végtelen lehetőségek vannak a kihívások megoldására – zárta beszédét Juhász Anikó.