Krakkó, 2017. június 22. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a visegrádi országok (V4) vezérkari főnökeinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón Krakkóban 2017. június 22-én. (MTI/EPA/Jacek Bednarczyk)

Nehéz, kihívásokkal teli, de egyúttal eredményes volt a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség elmúlt négy éve – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten.

“Nem volt egy csendes időszak” – fogalmazott a kormányzati ciklus zárásával a posztjáról távozó miniszter, kifejtve: a 2015 óta tartó migrációs válság, a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború is kihívások elé állította a honvédséget, a magyar katonák azonban meggyőzték a társadalmat, hogy készek és képesek megvédeni a lakosságot.
A 2017-ben indított Honvédelmi és haderőfejlesztési programot is sikerült “töretlenül”, ütemterv szerint folytatni – mondta, és megjegyezte, nem értek el minden célt, hiszen sok célkitűzés eleve túlmutat egy négyéves cikluson.
A korábban megfogalmazott, 10 éves célokat tartalmazó, eredetileg Zrínyi 2026 Honvédelmi és haderőfejlesztési program már 2030-2032-es célokkal rendelkezik. Az elmúlt években folyamatosan érkeztek a haditechnikai eszközök, mindemellett a program honvédelmi, a katonákat érintő része is prioritás volt. A honvédség létszáma az elmúlt négy évben minden évben nőtt, a hivatásos, a szerződéses és a tartalékos állományban egyaránt. A hazafias honvédelmi nevelést is folytatták: már mintegy 110 iskola csatlakozott a kadétprogramhoz és számos egyetemmel is megállapodást kötöttek – ismertette.
A miniszter beszélt arról is, hogy a Honvédelmi Minisztérium felépítése, struktúrája módosul, kibővül a jövőben. Úgy fogalmazott: “a honvédelem ügyét továbbra is jó kezekben tudhatjuk”.
Benkő Tibor azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén a kormányfő elégedettségét fejezte ki a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség elmúlt négyéves tevékenységével kapcsolatban, és a jövőben is számít Benkő Tibor segítségére.
A miniszter arról is beszélt, 52 éves karriert tudhat maga mögött, ebből 47 évet a honvédségnél, illetve a tárcánál szolgált. Kiemelte: továbbra is fontosnak tartja, hogy segítse a honvédelem ügyét, a célkitűzések megvalósítását. A társadalomnak, az embereknek érteniük kell mi a honvédelem, mik a honvédelmi tárca célkitűzései, és érezniük kell, hogy szükség van a Magyar Honvédségre – emelte ki Benkő Tibor.
Benkő Tibor 2018-tól töltötte be a honvédelmi miniszteri posztot. Előtte 2010-től a Honvéd Vezérkar főnöke volt.