A hazai lakáspiacon 17 százalékkal emelkedett az értékesítések száma 2021 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, a második negyedévi adatok pedig a lezárások miatti alacsony bázissal összefüggésben 135 százalékkal nőttek – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal szerdán az MTI-t.

Kiemelték: országos szinten egy használt lakás átlagos ára 19,2 millió forint volt az első fél évben, ami megegyezik a tavalyi év átlagával. Egy új lakás 40 millió forintba került átlagosan, ami 1,3 millióval több, mint az előző év átlaga.
A KSH adatai alapján a fővárosban egy használt lakás átlagos ára 36,2 millió forint, egy új lakásé átlagosan 48,4 millió forint volt az első két negyedév adatai alapján.
A budai oldalon az átlagos lakásárak használt ingatlanok esetében csökkentek, miközben a fajlagos árak enyhén emelkedtek, jelezve, hogy a forgalom a kisebb lakások felé mozdult el. A pesti belső kerületekben az átlagos ár csökkent, a négyzetméterár pedig stagnált.
Ugrásszerűen nőtt a fővárosi agglomeráció lakásárszintje tavaly óta, itt már 50 millió forintba kerül egy átlagos használt lakás, ami mintegy 13 millió forinttal meghaladta a 2020. évi árakat. Kiugró mértékben drágultak a használt lakások az agglomeráció északnyugati területén, ahol már közel 67 millió forintba került egy lakás, és ezzel ez a terület átvette a vezető helyet az agglomerációban eddig legdrágábbnak számító nyugati szektortól.
A megyeszékhelyeken egy használt lakás átlagos ára 22 millió forint volt, a használt lakások Székesfehérvárott, Debrecenben és Győrött a legdrágábbak.
A balatoni agglomerációban a használt lakások ára már meghaladja a budapestiekét, 38,2 millió forintra emelkedett az első fél évben a 2020. évi 34,2 millióról. Az új építésű lakások árszintje ugyanitt elérte a négyzetméterenkénti 771 ezer forintot, ami 7,8 százalékkal magasabb a 2020. évinél. Siófokon az új építésű lakások négyzetmétere 2021 első két negyedéve során átlagosan 833 ezer forintba került, ami 12 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
A kisebb városok, községek 16,8 millió forintos átlagára nem érte el a 2020. évi szintet. Az agglomerációkon kívül eső községek használtlakás-átlagára 7,3 millió forint volt, 4,4 százalékkal több, mint 2020-ban.