A Montágh Testület az anyanyelvi kultúra védelmére jött létre, beleértve a viselkedéskultúra és gondolkodásmód védelmét is, talán éppen ezért választotta a bizottság idén az Év szavának a családot, amely az egyik legszebb és legösszetettebb jelentéssel bíró szavunk – mondta a Montágh Testület tagja az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Kautzky Armand színművész hozzátette: az elmúlt években nem akármilyen időszakot éltünk meg, ezért most különösen fontos az összetartozás, és ilyenkor nagy szükség van a szűkebb és tágabb családra.
Magyarországon a család szónak kifejezetten erős kohéziós és tartalmi ereje van. A magyaroknak – nyugati szomszédjaihoz képest – még nagyon sokat jelent a család, a családhoz fűződő értékek – mondta a testület tagja.
Elmondta, számára a család elsődleges, még a hivatását is megelőzi a fontossági sorrendben.
A Montágh Testület a közmédia tanácsadó, véleményező, javaslattevő és ellenőrző testülete. Kiemelt feladata a kulturális értékőrzés, értékteremtés támogatása, különös hangsúlyt fektetve az anyanyelvi és a viselkedéskultúra ápolására. Az Év szavát 2020-tól minden év decemberében hirdeti ki a közmédia a Montágh Testület tagjainak szavazata alapján. Tavaly a testület az “egymás” szót választotta az Év szavának.