Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke adta át a köztestület 195. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, a Wahrmann Mór-érmet, és az Akadémiai Újságíró Díjat.

Az Akadémiai Aranyérmet idén Szemerédi Endre, Abel-díjas matematikusnak, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutató professor emeritusának adományozta az Elnökség.
Szemerédi Endre a kombinatorika, számelmélet és elméleti számítástudományok területén elért kimagasló eredményei, valamint a XX. századi matematika csúcsteljesítményei közé tartozó, róla elnevezett Szemerédi-tétel és regularitási lemma elismeréseként kapta a díjat.
Az életműdíjnak számító rangos kitüntetést az MTA Elnöksége évente egy akadémikusnak adományozza kiemelkedő tudományos, közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői munkássága elismeréseként.
Kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesült Békés Csaba János, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet kutatóprofesszora, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára; Budai Tamás, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára; Farkas Etelka, a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék professor emeritája; Fertő Imre, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont főigazgatója; Hegedűs Attila, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológia Intézet Növénybiotechnológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára; Janszky József Vladimir, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika igazgatója, egyetemi tanára; Jármai Károly Gyula, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar egyetemi tanára, az Innovatív Járműipari, Gépészeti, Energetikai Tervezés és Technológiák Kiválósági Központ vezetője és Szegedy Balázs, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.
Megosztott Akadémiai Díjban részesült Benkő Elek, az MTA Doktori Tanácsának elnöke, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet Ókori, Népvándorláskori és Középkori Régészeti Osztály kutatóprofesszora; Sándor Klára, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Társadalomtudományi Intézet Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára és Vásáry István, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Orientalisztikai Intézet Török Filológiai Tanszék professor emeritusa.
Ugyancsak megosztott Akadémiai Díjat kapott Gál Péter, a Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézet tudományos tanácsadója, a Szerkezeti Biofizika Kutatócsoport vezetője és Pál Gábor, az ELTE Természettudományi Kar Biokémiai Tanszék egyetemi docense, az Irányított Fehérjeevolúció Kutatócsoport vezetője.
Megosztott Akadémiai Díjban részesült még Maria Lugaro, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos főmunkatársa, Lendület- és ERC-csoportvezető és Gyürky György, az Atommagkutató Intézet tudományos tanácsadója.
Az Akadémiai Újságíró Díjat idén Pethő Tibornak, a Magyar Hang hetilap újságírójának, valamint Trupka Zoltán Géza szabadúszó tudományos újságírónak ítélték oda.
Wahrmann Mór-érmet adományoztak Ifj. Dr. Béres Józsefnek, a kémiai tudomány kandidátusának, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnökének.
A külhoni magyar tudósok tevékenységét elismerő Arany János-életműdíjat ebben az évben Bodor Miklósnak, Richter Gedeon eredményeihez mérhető gyógyszerfejlesztési eredményei elismeréseként adományozta az Elnökség.