Bővül a lakossági tájékoztatás, a jövőben még több információ lesz elérhető a csapvíz minőségéről – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kommunikációs főosztálya hétfőn az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az ivóvíz minőségét szabályozó, január 12-én hatályba lépett új rendelkezések a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyeznek az ivóvízzel összefüggő kockázatok csökkentésére.
Hozzátették: az új európai uniós szabályozás révén további lehetséges szennyezőkre terjed ki az ivóvízminőség ellenőrzése.
Felhívták a figyelmet arra, hogy a népegészségügyi és vízügyi hatóságok, valamint az ivóvíz-szolgáltatók az ivóvíz minősége szempontjából releváns veszélyeket a vízforrásoktól egészen a fogyasztói csapig ellenőrzik.
Az új szabályozás arra is kiterjed, hogy milyen lépésekkel valósítható meg az egészséges ivóvízhez való hozzáférés mindenki számára – emelték ki.
Jelezték: a jó minőségű, biztonságos csapvíz olyan kincs, amelyhez a világon több milliárd ember nem jut hozzá. “Becsüljük meg és fogyasszuk bátran!” – fogalmaztak a közleményben.