A folyók nem elválasztanak, hanem összekötnek, ezt bizonyítja a mostani projekt is – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken a muraközi Kotorban (Kotoriba), a Murakeresztúr-Kotor közötti Mura-híd és a kapcsolódó közúti szakaszok megépítését célzó projekt nyitókonferenciáján.

Kiemelte: a magyar kormány tavaly decemberi döntése értelmében február óta épül az M6 autópálya befejező szakasza. A 2024 elejére elkészülő beruházással az M7 után a második teljes értékű autópályás összeköttetés jön létre Budapesttől a horvát határig – tette hozzá.
Mint mondta, a fejlesztésnek köszönhetően teljes körűen kiépül a Balti-tenger és az Adriai-tenger közúti kapcsolatát megteremtő észak-déli folyosó magyarországi szakasza. “Ahogy látjuk Horvátország aktivitását, a sztráda Pélmonostorig is hamarosan elkészül” – mutatott rá.
Jelezte: az autópályáknak inkább a nemzetközi tranzitforgalomban, a távlatosabb gazdaságfejlesztésben van szerepük. A határmenti régiók összeköttetéseinek erősítését viszont ugyanennyire hasznosan szolgálják a kisebb léptékű közlekedésfejlesztések is – mondta a miniszter.
Murakeresztúr és Kotor egymástól légvonalban 4-5 kilométerre fekszik. Ennek ellenére közúton jelenleg több mint 50 kilométeres kerülővel, egy óra alatt lehet eljutni az egyik településről a másikra. A MuKobridge projektben tervezett új híd és a kapcsolódó közútszakaszok megépítése ezt az utazási időt pár percre csökkenti – magyarázta Palkovics László.
Cseresnyés Péter, az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, aki egyben a Mura programért felelős miniszteri biztos és a közelben fekvő választási körzet országgyűlési képviselője, felszólalásában megköszönte mindazok munkáját, akik a Mura Régió európai területi társulás létrehozásért és fejlesztéséért, a MuKobridge projekt elindításáért hosszú évek óta dolgoznak. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány minden támogatást meg foga adni ahhoz, hogy a projekt elkészüljön.
Magyar József Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai ügyek fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára elmondta: számos turista szeretne Horvátországba látogatni, akiknek órákat kell a határon várniuk a letenyei 1-es vagy 2-es átkelőn. A Mura-híd és a hozzá tartozó új határátkelő új lehetőséget nyit majd a határátlépésre – mutatott rá.
A közép-európai együttműködés különösen fontos Magyarország számára, főleg amióta átvette a visegrádi csoport elnökségét és elindította a gazdaságfejlesztési programját – hangoztatta az helyettes államtitkár, megemlítve, hogy Horvátország a második legfontosabb partnerország a magyar tőkekifektetés, a közvetlen működőtőke-befektetések szempontjából.
Az átkelő a nemzetközi idegenforgalomba való bekapcsolódást azzal is segíti, hogy közvetlen összeköttetést teremt az EuroVelo 13 (“Vasfüggöny”) nemzetközi kerékpáros útvonal horvátországi szakaszához. A tervezett fejlesztéssel összefüggően pedig várhatóan 2022 végéig elkészül a Molnári-Murakeresztúr-Őrtilos kerékpárút is.
Az egész projekt tervezési folyamatát legkésőbb 2022. december 28-ig be kell fejezni.