Magyarország a szomszéd országokkal, Szerbiával, Horvátországgal, Szlovéniával, Szlovákiával és Romániával is nagyszerű kapcsolatot tudott kialakítani az elmúlt években és ebben szerepe volt a magyarországi nemzetiségekkel ápolt jó kapcsolatnak is – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Gárdonyban.

Soltész Miklós a második alkalommal megrendezett Nemzetiségi alumni találkozón azt mondta, évek óta azon dolgoznak, hogy a magyarországi nemzetiségek, amelyek évszázadok óta együtt élnek a magyarokkal, minél inkább erősödjenek, közösségeiket, nyelvüket, kultúrájukat, táncukat, zenéjüket megőrizzék. Hozzátette: ez nem öncélú, hanem a magyar nemzet egészét és a Kárpát-medencét erősíti.
Az államtitkár rámutatott, hogy a mostani háborús helyzetben még inkább felértékelődik a kisebb nemzetek együttműködése, ehhez a kulcs, hogy a magyarországi nemzetiségek “szeressék és tiszteljék azt a nemzetet, ahol élnek”, és erősítsék a kapcsolatot az anyaországaikkal is.
Soltész Miklós a találkozóról elmondta: a korábban nemzetiségi ösztöndíjas, ma már egyetemre járó fiataloknál azt szeretnék elérni, hogy a következő időszakban akár az iskolában, akár nemzetiségi önkormányzatoknál vagy az élet bármely területén képviseljék nemzetiségi közösségeiket, és ezzel erősítsék egész Magyarországot.
A két és fél napos Nemzetiségi alumni találkozón szerb, horvát, román, szlovák és német nemzetiségek képviselői vannak jelen. A kísérőesemény nemzetiségi művészek előadásaival színesített kulturális program lesz, emellett pódiumbeszélgetés, valamint sportolási lehetőségek várják az egykori ösztöndíjasokat.