Útnak indult az Egyesült Államokból Ukrajnába az a két járőrhajó, amelyeket Washington adott Kijevnek a katonai segítségnyújtás részeként – közölte az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége hétfőn a Twitteren.

Az “Island” osztályú hajók az egyesült államokbeli Baltimore-ból indultak el, és a dél-ukrajnai Odesszában fognak kikötni. A közlemény szerint a hajók részét képezik annak a 2,5 milliárd dollár értékű katonai segítségnek, amelyet az Egyesült Államok 2014 óta eddig nyújtott Ukrajnának. Az amerikai külképviselet megjegyezte, hogy a hajók növelik az ukrán haditengerészet és a NATO-erők kompatibilitását.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy szeptember 7-én ukrán haditengerészek érkeztek az Egyesült Államokba, hogy kiképzésen vegyenek részt ezeken a hajókon. Okszana Markarova, Ukrajna egyesült államokbeli nagykövete október 22-én a Facebookon azt írta, hogy várhatóan novemberben három ilyen típusú járőrhajó érkezik Ukrajnába.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptember eleji egyesült államokbeli látogatása alatt született megállapodás arról, hogy Ukrajna – a már korábban egyeztetett 250 millió dolláros segítségen felül – további 60 millió dollár értékben kap kiegészítő katonai támogatást az amerikai kormánytól egyebek között “a határai mentén jelentősen megnövekedett orosz katonai tevékenység, a kelet-ukrajnai tűzszünet megsértése és egyéb provokációk miatt”. A két ország védelmi minisztere erről Washingtonban írt alá dokumentumot, amelyben újabb Javelin páncéltörő rakéták szállítása is szerepel. Októberben két – fegyvereket és orvosi felszereléseket tartalmazó – szállítmány érkezett meg Ukrajnába ennek a kiegészítő támogatásnak a részeként.
Moszkvában ugyanakkor nem nézik jó szemmel, hogy a Nyugat fegyverekkel és katonai eszközökkel látja el Ukrajnát. A múlt hónap végén Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő egy tájékoztatóján kijelentette: az Ukrajnába érkező fegyverek és hadfelszerelés, valamint az ország területén a NATO-tagállamok által létrehozott kiképzőközpontok erősítik Kijevnek azt a meggyőződését, hogy lehetséges az erőszakos megoldás a Donyec-medencében. “Felszólítjuk a nyugati fővárosokat, amelyek fegyvert pumpálnak Ukrajnába – elsősorban Washingtont, de Berlint és Párizst is, mint a normandiai formátum tagjait -, hogy hagyjanak fel az ország militarizálásának ösztönzésével, és befolyásukat arra használják, hogy Kijevet politikai és diplomáciai eszközökkel tereljék vissza arra az útra, amely a Donyec-medencei tartós békéhez vezet” – hangoztatta az orosz külügyi szóvivő.
Ezt megelőzően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mondta újságíróknak, hogy destabilizálódáshoz vezethet a Donyec-medencében, ha Törökország csapásmérő drónokat szállít Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – miután az ukrán hadsereg először vetett be török gyártmányú, Bayraktar típusú csapásmérő drónt a Donyec-medencei konfliktusövezetben – válaszul kijelentette, hogy Ukrajna csak védelmi célokra használja ezeket a pilóta nélküli repülőgépeket.