Jaír Lapid izraeli külügyminiszter pozsonyi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Izrael segítségével nem lehet megkerülni az Oroszországgal szemben meghozott szankciókat – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Lapid Pozsonyban találkozott szlovák kollégájával, Ivan Korcok külügyminiszterrel, és biztosította róla, hogy az izraeli külügyminisztérium, a jegybank (Bank of Israel) és más kormányzati szervek a Moszkva elleni szankciók érvényesítésén dolgoznak.
“Izrael nem fogja megkerülni az Egyesült Államok és a nyugati országok által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat” – hangsúlyozta Lapid, és az Ukrajna elleni orosz háború befejezésére szólított fel.
“Európa földje jó néhány háborút ismert, ezekből csakis szörnyű szenvedés származott. Az elmúlt években béke volt Európában, és ebből olyan jólét származott, amilyent az emberiség korábban nem ismert” – emlékeztetett az izraeli külügyminiszter.
“Izrael Szlovákiához hasonlóan elítéli az orosz inváziót Ukrajnában, és a harcok befejezésére szólít fel. Semmi sem indokolja Ukrajna területi függetlenségének megsértését, és a civilek elleni támadásokat”- emelte ki Lapid.
“Izrael minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse a közvetítői erőfeszítéseket a tűzszünet és a béke helyreállítása elérésére. Együttműködünk nagy szövetségesünkkel, az Egyesült Államokkal, és európai partnereinkkel, hogy megakadályozzuk a tragédia folytatódását” – nyilatkozta az izraeli politikus.
Lapid azt is hangsúlyozta, hogy Izrael révén nem lehet megkerülni a szankciókat. “A külügyminisztérium koordinálja a kérdést, de a jegybank, a pénzügyminisztérium, a gazdasági minisztérium, a repülésirányító hatóság, az energiaügyi minisztérium  is partner ebben a törekvésben” – részletezte az izraeli összefogást az Oroszország elleni szankciók betartatásában.
Korcokkal megvitatta Izrael és Szlovákia együttműködését az ukrajnai határátkelőhelyen, a harci övezetekben maradt zsidók és izraeliek távozásának elősegítését, valamint az izraeli humanitárius segélyek Ukrajnába juttatását.
Lapid előzőleg, vasárnap, Romániában járt, ahol köszönetet mondott a román kormánynak  a segítségért az odesszai zsidó vallású gyermekek kimenekítésében, és az ukrajnai rákos gyerekek izraeli gyógykezelésre küldésében.
Bukarest több mint háromezer izraeli állampolgár és több mint 1200 zsidó vallású ukrán állampolgár evakuálásában segédkezett, és 12, menekültekkel teli repülőt indított Izraelbe az Ukrajnát ért orosz agresszió kezdete óta.