Emmanuel Macron francia államfő újraválasztása esetén közvetlenül a miniszterelnök lesz felelős a ökológiai változtatásokért, annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése felgyorsuljon – ígérte meg szombaton az elnök a dél-franciaországi Marseille-ben tartott nagygyűlésén. Kihívója, a szuverenista Marine Le Pen eközben egy vidéki látogatásán úgy fogalmazott, hogy “a legelesettebbek családanyája” kíván lenni, ha elnöknek választják.

Emmanuel Macron a több mint egyórás beszéde felét a környezetvédelmi kérdéseknek szentelte a második legnagyobb francia városban, amelynek nemzetgyűlési képviselője az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában a szavazatok 22 százalékával harmadik helyen végzett baloldali szuverenista Jean-Luc Mélenchon, s akinek a programjában hangsúlyos szerepet kapott az úgynevezett “ökológiai tervezés”.
A radikális baloldali jelölt választóinak meghódítása a két forduló közötti kampány egyik legfőbb tétje a második fordulóba jutott két jelölt, Emmanuel Macron és Marine Le Pen számára is. Az Ipsos közvélemény-kutató felmérése szerint a radikális baloldali tábor megosztott, 34 százalékuk várhatóan Macront fogja támogatni, 30 százalékuk feltételezhetően Le Penre szavaz, 36 százalékuk pedig valószínűleg otthon marad a második fordulóban.
“A következő öt évben vagy ökológiai politikát folytatok, vagy semmilyet” – jelentette ki Macron a több ezer ember előtt tartott szabadtéri kampánygyűlésén. Elmondta, hogy nem az elmúlt öt év politikáját kívánja folytatni újraválasztása esetén, hanem “teljes megújulást” javasol, mert “meghallotta az első forduló üzenetét”.
Miközben a klímaváltozás elleni küzdelem az első fordulót megelőző kampány témái között egyáltalán nem szerepelt, újraválasztása esetére az elnök most az ígérte, hogy a miniszterelnök lesz közvetlenül felelős az “ökológiai tervezésért”, és a kormányfő munkáját két “erős miniszter” fogja segíteni. Az egyik az energetikai tervezését lesz felelős, s az ő feladata lesz “Franciaországot az első olyan nagy nemzetté tenni, amely nem használ többet se olajat, se gázt, se szenet”.
A másik miniszter “a területi ökológiai tervezésért” lesz felelős, ő fogja egy decentralizált menetrend szerint megtervezni a hétköznapi életben a közlekedési eszközök lecserélését, a beruházásokat a vasúti és folyami teherszállításba, felgyorsítani a lakóházfelújítási programokat, s azok számát öt év alatt évente legalább 700 ezerre növelni, valamint a víz, a levegő és az élelmiszerellátás minőségének javításáért dolgozni – ígérte meg Emmanuel Macron.
Az elmúlt öt évet illetően az elnök emlékeztetett arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása 12 százalékkal csökkent, s elutasította azon vádakat, miszerint semmit nem tett a környezetvédelmi kérdésekért.
“Tudom, hogy ez nem elég, kétszer ilyen gyorsan kell haladnunk. Meg fogjuk csinálni!” – tette hozzá, “klímaszkepticizmussal” vádolva Marine Le Pent, aki két nappal ezelőtt jelezte: megválasztása esetén felszámol minden szélerőművet, mert azok “szennyezik a tájakat”.
A beszéde végén az elnök úgy vélte, hogy a második forduló “civilizációs választás lesz”.
“Nem egyszerűen köztársasági elnököt választunk, hanem civilizációt is: vagy közösen építjük a jövőnket, vagy veszélybe sodorjuk azt” – mondta Macron kihívójának, Marine Le Pennek a programjára utalva.
“Április 24-én népszavazás lesz az Európai Unióért vagy az ellen. Április 24-én népszavazás lesz a környezetvédelemért vagy az ellen. Április 24-én népszavazás lesz a fiatalságért vagy az ellen. Április 24-én népszavazás lesz a köztársasáért vagy az ellen” – hangsúlyozta. “Remélem, hogy április 24. egy új francia és európai korszak kezdete lesz, a remény, az éghajlatvédelem és az ambíció korszakáé” – tette hozzá.
Ezzel egyidőben Marine Le Pen egy kistelepülésen, a Párizstól nyugatra található 3900 lakosú Saint Rémy-sur-Avre-ban tett látogatást, ahol az első fordulóban a választók 37,2 százaléka rá szavazott.
“Önöket fogom képviselni, a legelesettebbeket” – ígérte meg a túl magas járulékokra, valamint a segélyek és a fogyatékosok támogatásainak hiányára panaszkodó helyeiknek a szuverenista jobboldali jelölt.
Marine Le Pen élesen bírálta a szerinte “a demokráciát kevéssé tiszteletben tartó”, radikális jobboldal elleni megmozdulásokat.
“Egy választás eredménye ellen tüntetni mélyen antidemokratikus. Úgy gondolom, hogy a franciák nem tartják kellemesnek azt látni, hogy az utcán vitatják a választásukat, tüntetések formájában” – mondta újságíróknak Le Pen. Véleménye szerint a jelenlegi rendszer, amelyet Emmanuel Macron testesít meg, “fél, mert azt látja, hogy a nép szeretné átvenni a hatalmat”, és a kormányzat ezért riogat a szélsőjobboldali veszéllyel.
Szombaton országszerte harminc városban tiltakozást szerveztek jogvédő és civil szervezetek a “szélsőjobboldal és annak gondolatai ellen, Marine Le Pen nem mehet az Elysée-palotába” jelszóval. Párizsban a rendőrség szerint 9200-an vonultak fel.
Az Ipsos közvélemény-kutatónak szombaton a France Info hírrádióban és a Le Parisien című napilapban közzétett felmérése szerint az elmúlt napokban valamelyest nőtt a különbség a két jelölt között. Ha most rendeznék a második fordulót, Macron a szavazatok 55,5 százalékával legyőzné Le Pent, aki 45,5 százalékos támogatottságot érne el. Öt évvel ezelőtt Emmanuel Macron kétharmados győzelmet aratott Le Pen felett.