Kiutasított Moszkva szerdán 34 francia, 27 spanyol és 24 olasz diplomatát, válaszul Párizs, Madrid és Róma korábbi hasonló intézkedésére.

Az orosz külügyminisztériumba szerdán bekérették Franciaország moszkvai nagykövetét. A misszióvezetőnek a tárca jegyzékben határozott tiltakozásának adott hangot a francia hatóságok “provokatív és indokolatlan” döntése ellen, amellyel a franciaországi orosz diplomáciai intézmények 41 alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánították. Moszkva szerint ez a lépés súlyosan károsítja az orosz-francia kapcsolatokat és a konstruktív kétoldalú együttműködést.
A francia diplomatáknak a jegyzék átadásától számított két héten belül kell elhagyniuk Oroszország területét.
Hasonlóképpen bekérették a diplomáciai tárcához a spanyol és az olasz nagykövetet is. A moszkvai spanyol nagykövetség és a szentpétervári főkonzulátus alkalmazottjainak hét napon belül kell távozniuk. Sajtóforrások szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az olasz diplomáciai alkalmazottak nemkívánatos személlyé nyilvánítását még azelőtt bejelentette, hogy a moszkvai misszióvezetőjük megérkezett a tárcához.
A külügyminisztériumba szintén bekéretett moszkvai svéd nagykövet szerdán hivatalosan tájékoztatta az illetékes orosz külügyminiszter-helyettest, hogy kormánya a NATO-csatlakozás mellett döntött. A misszióvezetővel közölték, hogy “az észak-európai szomszédok kezdeményezése tönkreteszi a regionális együttműködés struktúráit, köztük a Balti-tengeri Államok Tanácsát és az Arktiszi Tanácsot is tönkreteszi, ami tovább súlyosbítja a helyzetet a világnak ebben a korábban stabil térségében”.
Az orosz diplomáciai hivatal értésre adta, hogy “Oroszország konkrét reakciója és lehetséges válasza, beleértve a katonai és technikai intézkedéseket is, nagymértékben függ Svédország NATO-integrációjának valós következményeitől, beleértve külföldi katonai bázisok és támadó fegyverrendszerek svéd területen való elhelyezését”.