Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a törvényt, amely évekre megfosztja a terror- és szélsőséges szervezetek tagjait vagy alkalmazottait attól a lehetőségtől, hogy bármilyen választott tisztséget betölthessenek.

Az erről beszámoló közlemény pénteken jelent meg az orosz hivatalos jogi információk portálján.
A módosított jogszabály az eredeti elképzelés szerint csak a szövetségi törvényhozás képviselői tisztsége esetében vezetett volna be korlátozást. A törvény a státusuktól függően, differenciáltan fosztja meg passzív választójoguktól a szélsőségesnek és terroristának minősített szervezetek vezetőit, tagjait és az ezen csoportok tevékenységében részt vevő más személyeket.
A jogszabály értelmében az érintett szervezetek felszámolásáról vagy tevékenységük betiltásáról szóló bírósági határozat jogerőre emelkedésétől számított öt évig nem választhatók meg olyan személyek, akik szélsőséges vagy terrorista szervezet alapítói, vezető testületének tagjai vagy vezetői voltak. Az egyszerű tagok esetében az eltiltás időtartama három év.
A moszkvai ügyészség április végén kezdeményezte három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését. Az indoklás szerint a Navalnij Törzsei mozgalom, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) és jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) célja “a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához”, egyebek között a “színes forradalmak” forgatókönyvének alkalmazásával. Az ügyben folyó per június 9-én folytatódik.
Oroszországban szeptember 19-re tűzték ki a következő parlamenti választásokat. A módosításokat a parlament emiatt sürgősséggel hagyta jóvá.
A passzív választójog korlátozásáról rendelkező eddigi törvény azok számára tiltotta meg a parlamenti választáson jelöltként való részvételt, akiket az orosz büntető törvénykönyv alapján szélsőségesnek minősített bűncselekmény miatt ítéltek el, és a szavazás napjáig büntetésüket még nem töltötték le, vagy azt nem engedték el. Súlyos és különösen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén a tilalom a letöltés vagy a büntetés törlését követő 10, illetve 15 évig volt érvényes.