Kiállításmegnyitók, tárlatvezetés, borkultúráról szóló est és kortárstánc-bemutató is szerepel a veszprémi Múzeumok éjszakája programsorozat kínálatában – közölte a városban tartott szerdai sajtótájékoztatóján a rendezvényt szervező Művészetek Háza igazgatója.

Grászli Bernadett elmondta: a veszprémi várban található kiállítóhelyek adnak otthont a jövő szombati rendezvénynek, 10 helyszínen 25 program látogatható majd egyetlen belépőjeggyel.
A rendezvény kezdeteként a Vass László Gyűjtemény új állandó cipőkiállítása nyílik meg, este pedig borszakértő beszél majd a borról az udvari kávézóban – tette hozzá.
Érdekesnek ígérkezik a vándorfényképész-foglalkozás, melynek során a fénykép készítésének folyamatát ismerhetik meg a látogatók Laczkó Péter és Kriván Marcell fotográfusok vezetésével – fűzte hozzá.
Mint mondta, a Művészetek Háza és a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében megvalósuló programsorozatnak a Vass Cipőtár, a Modern Képtár-Vass Gyűjtemény, a Csikász Galéria, a Dubniczay-palota udvara és négy kiállítótere és a Tegulárium ad majd helyet.
Az intézményvezető beszélt arról is, hogy a Vass Gyűjteményben található képekről egy workshop keretében verset vagy mesét alkothatnak majd a látogatók, láthatják a Góbi Rita Társulat tánckoreográfiáját, Fogpiszkálótól a komódig címmel a száz évvel ezelőtt élt veszprémi arisztokrata családok életébe nyerhetnek betekintést. Keserü Katalin művészettörténész nyitja meg a Négy-szög című csoportos kiállítást, amelyen Kórodi Zsuzsanna és Gáspár György üvegművész, Halmai-Horváth István op-arthoz kapcsolódó munkái láthatók. Az optikai illúzió lesz a témája a Hamerli Judit képzőművész által vezetett foglalkozásnak.
Porga Gyula, Veszprém polgármestere felidézte, hogy a Múzeumok éjszakája programsorozatot húsz éve rendezik meg Magyarországon, az idei veszprémi rendezvény pedig már az előfutára a 2023-as Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program színes rendezvényeinek.