Móricz-Sabján Simon az Alföldről készített Árnyéksáv című sorozatával nyerte idén a Capa-nagydíjat.

Az elismerést minden évben az a fotós kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot – áll a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ MTI-hez eljuttatott közleményében.
Móricz-Sabján Simon több mint 10 éve fényképezi az Alföldet, korábbi fotóesszéjét új címmel és tágabb témákon át folytatta, elsősorban ezen települések lakóinak és közösségeinek sorsfordulataira koncentrálva.
A fotós elsősorban a mulandóságot, a települések elöregedését, a lehetőségek hiányát, az idei év természeti válságai és az infláció által okozott károkat igyekszik bemutatni sorozatában. Legfontosabb kérdése, hogy a sorsszerű változások hogyan befolyásolják az Alföld településeit és miként alakul majd az itt élők jövőképe.
A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj odaítélésével hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.