TO GO WITH WORLD CUP 2010 PACKAGE IN ARABIC (FILES) -- Wearing a Real Madrid jersey Ferenc Puskas poses for photographer prior to their match in he 1960s. Hungarian and Real Madrid football legend, the inspiration of the 'Mighty Magyars' national side that dominated world football in the 1950s, died 17 November 2006 after a long illness in his 79 years old age. AFP PHOTO / ARCHIVE ZOLTAN THALY JR.

Puskás Ferencre, az Aranycsapat legendás kapitányára emlékezett pénteken az Aranycsapat Testület minden idők egyik legjobb futballistájának születése 95. évfordulója alkalmából.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke a játékos sírjánál, a Szent István Bazilikában elmondott beszédében kiemelte, Puskás Ferenc egész élete példa arra, hogy a hazaszeretet, a szorgalom és a zsenialitás mire képes együtt.
A megemlékezésen a világhírű labdarúgó sírjánál koszorút helyezett el Lomnici Zoltán, Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára, valamint ifjabb Buzánszky Jenő.
Lomnici Zoltán kiemelte, Puskás Ferenc az Aranycsapat kapitányaként a magyar labdarúgás legnagyobb eredményeinek, olimpiai bajnoki címnek, világbajnoki ezüstnek és Európa Kupa-győzelemnek a főszereplője volt. Kispesten és a Real Madriddal is óriási sikereket ért el, edzőként pedig az “Antarktiszt leszámítva” mindenhol eredményesen dolgozott.
Az Aranycsapat testület elnöke megjegyezte, a média mai erejével szinte bárkiből lehet híresség, azonban az, hogy Puskás Ferenc és a Aranycsapat neve 70 év után is ugyanolyan fényesen ragyog, mutatja, világra szóló sikerről van szó.
Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy Szabó Tünde sportért felelős államtitkár öt évvel ezelőtt, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat Emlékévet, a testület azóta több mint 400 eseményen van túl. Hozzátette: működésük célja, hogy ápolják a nemzetközi hírű válogatott emlékét, ezáltal minél többen megismerjék a csapat tagjainak életművét. Elmondta, hogy erre a feladatra 2014 nyarán Buzánszky Jenő kérte fel a sajtó nyilvánossága előtt.