Szombathely a következő hétéves európai uniós fejlesztési ciklusban több mint 300 milliárd forint forrást kap majd – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn, Budapesten.

A tárcavezető Hende Csabával, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Hende Csaba már miniszterként is hatalmas érdemeket szerzett abban, hogy az előző fejlesztési ciklusban jelentős támogatások mentek Szombathelyre, hiszen a 2014 és 2020 között európai uniós költségvetési ciklusból 208 milliárd forint forrás érkezett a városba.
Ezeket a forrásokat a miniszter szerint sikerült jól felhasználni, de – mint mondta – most ennél is nagyobbat szeretnének lépni, így a következő, 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban Vas megyébe 472 milliárd forint jut majd, és ebből több mint 329,2 milliárd forint Szombathelyt fogja megilletni.
Úgy értékelt: miközben zajlik az előválasztásnak nevezett “ellenzéki színjáték”, addig hivatalban lévő országgyűlési képviselőként Hende Csaba azon dolgozik, hogy Szombathely és térségének a következő hétéves fejlesztési programja a lehető leghatékonyabb legyen, és a lehető legszélesebb körű konzultációt követően, komoly társadalmi támogatással készüljön el.
A miniszter szerint van, ahol éles pártviták zajlanak, de vannak olyan ügyek, amelyekben a város érdeke hosszú távon is a legfontosabb. Jelezte: több körös egyeztetésen vannak túl és Szombathely ellenzéki polgármesterével is tárgyaltak.
Hende Csaba kiemelte: Szombathely esetében egy példa nélküli fejlesztéspolitikai koordinációs munkacsoport jött létre, amelyben képviselteti magát Ágostházi Szabolcs fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, a városvezetés és saját titkársága is.
Kiemelte azt is: Szombathely a 329,2 milliárd forintos forráson túl még a megyei TOP-pályázati rendszer 30 milliárd forintos turisztikai támogatásából is kaphat pénzt. Hende Csaba a fejlesztések közül kiemelte a várost elkerülő út több mint 200 milliárd forintos beruhását, a gyorsforgalmi összeköttetést Kőszeg, illetve Körmend irányába, valamint a fekvőbeteg ellátás korszerűsítésére tervezett 14 milliárd forintos támogatást.
Úgy fogalmazott: “míg mások kritizálnak, beszélnek, de soha semmit nem bizonyítanak, addig mi már eddig jelentős teljesítményt mutathatunk fel”. Hozzátette: készek arra, hogy a “politika hullámverésétől” a lehető legjobb mértékben függetlenítve a jövőben is eredményesen munkálkodjanak a térség fejlesztéséért. Megjegyezte: örül annak, hogy amúgy jelenleg az ellenzékhez sorolható városvezetés is tiszteletben tartja és fontosnak tartja ezt az együttműködést, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is fenn fog maradni.
Gulyás Gergely kérdésre válaszolva Karácsony Gergely ellenzéki miniszterelnök-jelölt progresszív jövedelemadóra vonatkozó terveit úgy kommentálta: amikor a baloldal kormányon volt, és a jelenlegi főpolgármester tanácsadóként dolgozott a kabinet mellett, akkor az átlagbér a legmagasabb adókulccsal adózott. Tehát az biztos, hogy ha a baloldali kormány van Magyarországon, akkor adóemelés is van, ezt ismerte be a főpolgármester – mondta a miniszter.