A kormány kiemelt figyelmet fordít az 5G technológiára épülő ipari megoldásokra, ennek fontos mérföldköve lesz az 5G magán mobilhálózat kiépítése a Fényeslitkén létesülő intermodális terminálon – hangsúlyozta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára pénteken a Fényeslitkén készülő intermodális terminál 5G mobilhálózat fejlesztését bejelentő rendezvényen, Budapesten.

Az ITM helyettes államtitkára kiemelte, a legfejlettebb digitális technológiákat alkalmazó innovatív fejlesztés javítja az ország versenyképességét.
Megjegyezte, a Fényeslitkén kiépítendő technológia, okos megoldás egyben bemutató minta is lehet, amelyből más vállalkozások is tanulhatnak.
Az ukrán-magyar határ közelében, Fényeslitkén 2021 januárjában kezdődött el az East-West Gate (EWG) intermodális terminál építése 85 hektáros területen. A 30 milliárd forint magánberuházásból épülő, a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál lévő létesítmény 2022 első negyedévében áll üzembe. A privát 5G-hálózatot a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary telepíti a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. igényeire szabottan.