Egy 1500 eurós (534 ezer forint) kifizetés miatt nyomozás indult a német Zöldek vezetői ellen hűtlen kezelés úgynevezett kezdeti gyanújával – jelentették csütörtökön német lapok.

A nyomozást a berlini tartományi ügyészség indította magánszemélyek bejelentése alapján a Zöldek szövetségi elnöksége ellen. A kezdeti gyanú a gyanúsítás legalacsonyabb szintje, azt jelenti, hogy az ügyészség szerint léteznek adatok, amelyek alapján valószínűsíthető az érintettek részvétele valamilyen szabálysértésben.
Az elnökség 2020 végén hozott döntése szerint a párt forrásaiból fejenként 1500 euró jár a berlini szövetségi pártközpont munkatársainak és a testület tagjainak a koronavírus-járvány miatt elrendelt otthoni munkavégzéssel járó költségek és a központ felújításával járó terhek ellentételezésére.
A koronavírus-bónusznak nevezett rendkívüli juttatás már 2021 márciusában feszültséget váltott ki a pártban, és nyilvános magyarázkodásra kényszerítette a kancellárjelöltnek frissen megtett társelnököt, Annalena Baerbockot, aki végül a hatfős elnökség többi tagjával együtt visszafizette az 1500 eurót.
A Zöldek gazdálkodását vizsgáló belső ellenőrök megállapítása szerint a párt működését szabályozó előírások alapján a pótlék csak a központ alkalmazottainak járt volna. Az elnökség tagjai legfeljebb 300 eurót kaphattak volna.
Annalena Baerbock azért is magyarázkodni kényszerült, mert szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőként nem jelentette be az 1500 eurós extra jövedelmet a Bundestag igazgatóságánál.
Annalena Baerbock tavaly december óta Németország külügyminisztere. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciós kormányába bekerült a Zöldek másik társelnöke – és elnökségi tagja -, Robert Habeck is, aki a gazdasági és klímavédelmi tárcát vezeti.
Az ügyészség az eljárásról előzetesen, tavaly decemberben tájékoztatta a Bundestagot, mert az elnökség tagjai egy kivételével parlamenti képviselők.
A nyomozást január elején indították. Az ügyről a Der Spiegel című hírmagazin számolt be elsőként, még szerdán. A Zöldek szóvivője közölte, hogy teljeskörűen együttműködnek az ügyészséggel.