Az orosz fegyveres erők nagypontosságú levegő-föld fegyverekkel megsemmisítették az ukrán Kraken és Azov ukrán “náci” alakulat vezetési pontjait Harkiv közelében – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

“Nagypontosságú levegő-föld rakéták az ukrán fegyveres erők 21 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulását találták el, köztük a Kraken és az Azov ukrán náci alakulat vezetési pontjait Harkiv közelében” – mondta.
Korábbi orosz tájékoztatás szerint a Kraken, amelynek soraiban szabadon bocsátott bűnözők szolgálnak, az orosz hadifoglyok megkínzása és az oroszbarátnak nyilvánított civilekkel szembeni kegyetlenkedése által vált hírhedté. Az Azov a mariupoli Azovsztal acélműben kapitulált alakulatnak a náci jelképeket immár mellőző, újraszervezett változata.
Konasenkov elmondta, hogy orosz vadászgépek lelőttek egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet Mikolajiv térségében, légvédelem pedig hét drónt  semmisített meg. A rakéta- és a tüzérségi csapatok szerinte 131  vezetési pontot, valamint, 146  lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős üteget, valamint 579 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást találtak el. Orosz drónok és harcászati gépek megsemmisítetek 15 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, két lőszer- és üzemanyagraktárt, három Grad rakétavetőt és egy Osza-AKM föld-levegő rakétarendszert.
Az orosz védelmi minisztérium összesítése értelmében az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 185 repülőgépet, 129 helikoptert, 1077 drónt, 326 égvédelmi rakétarendszert, 3363 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 457 rakétasorozatvetőt, 1744 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3329 speciális katonai járművet veszítettek.
Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán oldalra érkezett külföldi zsoldosok közül a háború kezdete óta több százat nagyhatótávolságú precíziós irányított fegyverek már röviddel a megérkezésük után megsemmisítettek, amikor átképzésen és taktikai eligazításon vettek részt. Állítása szerint azonban a többségük harci övezetben vesztette életét a gyenge kiképzettségük és a valódi harci tapasztalat hiánya miatt.
A vezérőrnagy szerint Ukrajnában a külföldi zsoldosok száma csaknem a felére, 6600-ról 3500-ra csökkent és május eleje óta szinte teljesen elapadt a beáramlásuk. A foglyul ejtettek arra panaszkodnak közülük, hogy az ukrán parancsnokok, saját veszteségeiket csökkentendő, elsősorban külföldieket áldoznak fel. A súlyos veszteségek miatt a zsoldosok el akarják hagyni Ukrajnát, ám ezt az ukrán hatóságok Konasenkov állítása szerint akadályozzák.
Emlékeztetett rá, hogy a nemzetközi humanitárius jog értelmében a zsoldosok nem számítanak harcoló félnek, így legjobb esetben büntetőjogi felelősségre vonásra számíthatnak. Arra figyelmeztetett, hogy ezt akkor sem kerülhetik el, ha védelmüket azzal próbálják meg garantálni, hogy felveszik őket az ukrán fegyveres erők listájára, vagy ukrán útlevelet adnak ki nekik.
Az orosz nemzeti gárda észak-kaukázusi parancsnoksága csütörtökön közölte, hogy egyik szakaszparancsnoka, Adam Biszultanov őrmester a Donyec-medencében, egy brit-amerikai zsoldoscsapattal folytatott összecsapásban vesztette életét. A tájékoztatás szerint külföldi a fegyveresek között volt Ben Grant, egy brit parlamenti képviselő fia is.
A donyecki “népköztársaság” egészségügyi minisztériuma arról adott ki tájékoztatást, hogy újratemettek 52 ukrán katonát, akinek holttestére egy tömegsírban találtak Mariupol parkövezetében. A halottak többségét azonosították. A donyecki polgári védelem arról tett bejelentést, hogy a kikötőváros iskoláiban és szociális intézményeiben helyreállt az áramszolgáltatás.