A modern technika, a robotika és a precíziós gazdálkodás ismerete nélkül a jövőben már elképzelhetetlen az élelmiszer előállítása – mondta a Miskolci Egyetemen zajlott programozói versenyen Szinay Attila, az Agrárminisztérium (AM) közigazgatási államtitkára a tárca közleménye szerint, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.

Évekre visszavezethető hagyománnyal rendelkezik az esemény, amelyet az agrártárca már nem először támogat – mondta a Miskolci Egyetemen megrendezett Spikee Rescute programozó versenyt megnyitó beszédében az államtitkár.
Szinay Attila visszaidézte, hogy az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt mindenki beszorult az otthonába, így felértékelődött a természet fontossága.
Hangsúlyozta: sokan alig várták, hogy a Bükkbe mehessenek kikapcsolódni, vagy az ország bármelyik pontján friss levegőt vehessenek. Örömét fejezte ki, hogy az eseményen a robotika és a természet összekapcsolódik, hiszen a feladatok az élővilág játékos megóvásához kötődnek.
Szinay Attila szerint az agráriumban a természethez hasonlóan fontos kérdés az egészséges élelmiszer előállításának kérdése. A jövőben már elképzelhetetlen az élelmiszer előállítása a modern technika, a robotika és a precíziós gazdálkodás ismerete nélkül – tette hozzá.
A közlemény szerint az államtitkár a reményét fejezte ki, hogy az esemény résztvevői között vannak olyan fiatalok, akik később az agráriumban fognak tevékenykedni azért, hogy Magyarországon egészséges és jó minőségű élelmiszer kerüljön a családok asztalára.
A közlemény idézte Horváth Zitát, a Miskolci Egyetem rektorát, aki elmondta, hogy a digitalizáció, a robotika, a mesterséges intelligencia azok a kulcsszavak, amelyek mellett a mai világban nem lehet elmenni. Kiemelte: az egyetem jövőképét az okos és zöld kampuszként határozták meg, amelyet ez a verseny is kifejez.
Bárdosné Soós Viktória, az eseményt szervező Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter ügyvezető igazgatója a közlemény szerint felidézte, hogy ez a harmadik verseny, amelyet az Agrárminisztérium támogatásával rendeznek meg. A Miskolci Egyetem díszaulájában megrendezett eseményre 9 általános iskolás csapat érkezett – tette hozzá az AM a közleményében.