A nemzetközi nyersanyag- és energiaárak emelkedése gyorsan és széles termékkörben jelenik meg a fogyasztói árakban – állapította meg a fogyasztói árak legfrissebb mutatóit értékelve a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az éves infláció februárban 0,4 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek, illetve az iparcikkek árindexének növekedése magyaráz, a maginfláció 0,7 százalékpontos emelkedéséhez pedig mindhárom termékcsoport  – feldolgozott élelmiszerek,  iparcikkek és szolgáltatások – áremelkedésének gyorsulása hozzájárult – állapította meg a jegybank elemzése.
Februárban az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,3 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz. Az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 1,3 százalék volt, ami több mint kétszerese az elmúlt éveket jellemző februári értéknek. Az átárazás magasabb üteme általánosan megfigyelhető, mivel  a nemzetközi nyersanyag- és energiaárak emelkedése gyorsan és széles termékkörben jelenik meg a fogyasztói árakban.
Az iparcikkek árai a korábbi évekre jellemző enyhe árcsökkenés helyett 1,0 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, így az iparcikkek éves inflációja 7,4 százalékra emelkedett. Az iparcikkeknél tapasztalt áremelkedés  összhangban van a nemzetközi folyamatokkal. A termékcsoportban a globális félvezetőhiány és a nyersanyagárak emelkedése is a fogyasztói árak emelkedésének irányába hatott – hangsúlyozta az MNB.
A piaci szolgáltatások körében a szokásos februári átárazásnál jelentősen magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körére jellemző volt.
Az élelmiszerek inflációját mérsékelte az alapvető élelmiszerekre
bevezetett árstop – jegyezte meg az MNB.