Megújította és kibővítette az együttműködési megállapodását a Magyar Államkincstár (Kincstár) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – közöle a jegybank pénteken az MTI-vel.

Az együttműködés kiemelt területeként említették a rendszeres adatszolgáltatást a két intézmény között. Az MNB folyamatosan közli az önkéntes nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztárak, valamint a magánnyugdíjpénztárak aktuális adatait, amelyek a Kincstár központosított illetményszámfejtéséhez kellenek. Az MNB kérésére a Kincstár eseti adatszolgáltatást nyújt az állami támogatásokkal, valamint a jegybank felügyelete alá tartozó intézmények tevékenységéhez kötődő, állami viszontgaranciákkal összefüggő kérdésekben. A jegybanknak ezekre felügyeleti eljárásoknál lehet szüksége.
A két intézmény megosztja továbbá a lakáscélú támogatásokkal és az állami viszontgaranciákkal kapcsolatos tapasztalatokat, tájékoztatják egymást a visszaélések megelőzésével, a pénzügyi piac, a pénzügyi szolgáltatók és az ügyfelek védelmével, biztonságával kapcsolatos kérdéskörökről, valamint közreműködnek a feladat- és hatáskörüket érintő jogszabálytervezetek véleményezésében, a szakterületeikhez tartozó kérdések megválaszolásában – tették hozzá. A jegybank vállalja emellett, hogy tájékoztatást küld a Kincstár részére a hitelintézetek átalakulásáról, korlátozásaikról, tevékenységi engedélyük felfüggesztéséről, működési engedélyük visszavonásáról szóló döntése esetén.
A kibővített együttműködés kiterjed a továbbképzésekre, szakmai fórumokra, konzultációkra is. Ezekről érintettség esetén szintén értesítik a másik felet – olvasható a közleményben.