Az Európai Unió Külügyi Tanácsa a szíriai kormány újabb négy, augusztusban kinevezett miniszterét vette fel a szíriai rezsim és annak támogatói ellen hozott korlátozó intézkedések hatálya alá vont emberek, illetve szervezetek jegyzékébe – közölte az uniós tanács hétfőn.

A jegyzékben szereplők között szerepel a szíriai kormány államminisztere, belkereskedelmi és fogyasztóvédelmi minisztere, információs minisztere, szociális és munkaügyi minisztere. A jegyzékbe vett minisztereket részben felelősség terheli a polgári lakosságnak a szíriai rezsim általi erőszakos elnyomásáért – közölték.
A határozattal 287-re emelkedett azok száma, akikkel szemben amiatt vezettek be utazási tilalmat és amiatt fagyasztották be vagyoni eszközeiket, mert felelősek a szíriai polgári lakosság erőszakos elnyomásáért, a rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói, illetve kapcsolatban állnak ilyen emberekkel.
Az Európai Unió 70 szervezetet is vagyoni eszközeik befagyasztásával sújt. A Szíriával szembeni jelenlegi szankciók köréhez tartozik az olajembargó, bizonyos befektetésekre vonatkozó korlátozások, a Szíriai Központi Bank unióban található vagyoni eszközeinek befagyasztása, exportkorlátozás azon berendezések és technológiák esetében, amelyek a belső elnyomás céljára is használhatók, illetve amelyek az interneten vagy a telefonhálózaton keresztüli kommunikáció nyomon követésére, illetve lehallgatására is szolgálhatnak.
A szíriai polgárháborús helyzet miatt hozott szankciók 2011. december 1. óta vannak érvényben.