Abszolút nem kívánatos forgatókönyv, hogy az ukrán hadsereg külföldi fegyverekkel mérjen csapást orosz területen lévő célpontokra, ez jelentősen rontana a helyzeten – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

“Ukrajnát továbbra is fegyverekkel tömik tele, a legmodernebbekkel. Továbbra sem akarok beszélni azokról az abszolút nemkívánatos és nagyon kellemetlen forgatókönyvekről, amikor ezeket a fegyvereket hipotetikusan megpróbálhatják felhasználni a területünkön lévő célpontok ellen. Ez jelentősen kedvezőtlen irányba változtatná meg a helyzetet” – kommentálta a Kreml az Ukrajnába irányuló újabb amerikai fegyverszállításokat.
Peszkov szerint a fegyverszállítások nem változtatják meg “a különleges hadművelet” paramétereit és célját, csak még több szenvedést fognak okozni Ukrajnának, amely – mint mondta – “egyszerűen eszköz az oda fegyvereket szállító országok kezében”.
Marija Zakharova orosz külügyi szóvivő a Szolovjov.Live című online műsorban azt hangoztatta: “semmit sem érnek” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra vonatkozó ígéretei, hogy Kijev nem fog Oroszországra csapást mérni amerikai nagy hatótávolságú rakétatüzérségi rendszerekkel. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország 2021 végén írásbeli biztonsági garanciákat követelt az Egyesült Államoktól és a NATO-tól, mert – mint mondta – Moszkvában már senki sem igazodik el Zelenszkij és a nyugati vezetők nyilatkozatain.
Peszkov ezzel kapcsolatban szerdán arra mutatott rá, hogy az ukrán hatóságok sem a Donyec-medencében zajló konfliktus befejezésére, sem a korábban a rendezés alapjának tekintett minszki megállapodások betartására tett ígéreteiket nem teljesítették. Csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a Kreml és a Fehér Ház között gyakorlatilag minden kommunikáció megszűnt.
A Kreml szóvivője egy, az I. Péter cár születésének 350. évfordulójával kapcsolatban a csütörtöki sajtótájékoztatóján feltett kérdésre azt válaszolta, hogy Vlagyimir Putyin elnök nagyra értékeli az egykori uralkodót, és senki sem szándékozik bezárni az általa “Európára megnyitott ablakot”.